Moments of mine

#anyavagyok #énmegmégjobbanyavagyok

2019. május 11. - szanszab

A minap feljött egy influencer anyuka reklámja/nyereményjátéka, egy a márka állítása szerint, leginkább a női mellre hasonlító cumisüvegéről ( légelvezető cső és valami hőindikátor is van benne, nem tudom ezért miért lesz női mellszerű a cumisüveg, mert például az én mellemben tuti nincsen légelvezető cső és 27 hónapja szoptatok). Természetesen mint majdnem minden anyasággal kapcsolatos témánál most is mindenki elkezdett mindenkit ezerrel szapulni, mindez csak egy jót akaró comment miatt.

 

Először is én nem értem azt, hogy az anyukák miért esnek egymásnak mindig ha valaki máshogy csinál valamit. Nem értem azt sem, hogy ha már szoptatsz és hordozol akkor miért leszel ősanya. Ki az ősanya? Én 2017-ben lettem anya, de szoptatok és hordozok akkor már ős vagyok? Vagy mi a menete a klubba kerülésnek? Mondjuk császárral szültem az kevésbé ős? Mínusz 10 pont a Griffendéltől?

 

Tételezzük fel, hogy minden anyuka a legjobbat szeretné a gyerekének. Ezt remélem nem naivitás gondolni. Ami a saját nézetei szerint a legjobb, az alapján amit ő kapott vagy épp nem kapott, de szerett volna, egy bizonyos szintig mindent megtesz. És ez a bizonyos szint az, ami mindenkinél más. Van aki hamarabb feladja ha nem megy a szoptatás, van aki kitart tovább. Itt szerintem nem azzal van a baj, hogy ki hogyan csinálja, hiszen ő az anyuka ő eldönti és pont. Ezt tiszteletben kell tartani, a gyereke ebbe nő bele neki ez lesz a természetes. Na de kettő dologban mégis hibás ez a történet szerintem.

 

Az egyik az az, hogy úgy gondolom ma Magyarországon nincs elég átfogó tájékoztatás a szoptatásról. Amíg megkérdezik azt, hogy tervezek-e szoptatni ( miért ne terveznék a gyereknek az a tápláléka, nem? Lélegezni is tervezek ennyi erővel), addig nem áll úgy az egész rendszer, hogy az anyukák megkapják a kellő tájékoztatást. Amíg mi anyukák mondunk és tanítunk dolgokat a védőnőknek, akiknek nincs saját gyerekük, addig nem elég alapos az oktatásuk. Érdemes a témában az anyatej instagram oldalat követni, mert ott tényleg az a cél, hogy mindenki tudjon szoptatni sikeresen. Egymás becsmérlése és kioktatása nélkül. Egy közös cél van, hogy a gyerekednek a legtöbbet meg tudd adni. Szülés előtt mindenképp érdemes bekövetni az oldalt és tájékozódni és nem elmenni a Brendonba és megvenni a leghelyesebb cumisüveget és cumit.

 

A másik, ami még fontosabb az a felelősség. Hogy egy influencer, aki ír a szoptatási nehézségekről, amivel sok anyuka tud azonosulni utána ne már reklámozzon cumisüveget! Mert ez félrevezetés! A cumisüvegről már számos tanulmányban ( igen brit ősanya közösség tudósai) kimutatták, hogy a szoptatás rovására megy. Hiába van régóta, hiába használta sok anyuka, káros a szoptatás szempontjából. És fontos megjegyezni azt is, hogy csak azért mert régóta csinálnak valamit nem feltétlen helyes is…azért van ezer más példa is a történelmünkben erre. Nem tartana ott a bolygó ahol jelenelg tart, ha nem lenne ez így. Na de, ha nem megy a szoptatás, fáj, csíp szúr, nincs annyi tejed vagy picit is elbizonytalanodsz szerintem ne egy influencer oldalán tájékozódj, hanem egy hivatalos oldalon. Jelen esetben szoptatási tanácsadót keress fel vagy kövesd be az anyatej instagram oldalt. Nem egy Maybelline érett pipacsszín rúzsról van szó, hanem a gyerekdről, lelki- és testi fejlődéséről, picit talán többet érdemel, mint az, hogy rajta ragad-e a rúzs a szívószálon.

 

De ami a legeslegfontosabb. A gyerekednek legnagyobb szüksége egy kiegyensúlyozott anyára van. És ha te úgy érzed, hogy eljött egy pont, ami után nem bírod tovább mentálisan, akkor engedd el. Attól még szeretni fog a gyereked, mert az anyukája vagy. Szeretni fog akkor is ha babakocsiba teszed, akkor is ha hordozod, akkor is ha szoptatod és akkor is tápszert kap. Nem - so called- ősanyára van szüksége hanem egy saját anyára, és az Te vagy, aki figyel a gyermeke  reakciójára, viselkedésére és ahhoz alkalmazkodsz és cselekszel.

 

Plusz egy gondolat az instagramos anya versenyhez:

 

A Spority-on is van mindenféle zene és ami nem tetszik azt nem hallgatod nem? Tehát akkor Instagrammon se kövess olyat, aki olyan nézeteket képvisel, ami neked nem tetszik. Nem kell felháborodni ha hörgős metál is van a Spotify-on, hanem nem hallgatsz bele.

Peace

26999737e4602f7bda2047a8bb0bd8e8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://momentsofmine.blog.hu/api/trackback/id/tr814383604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása